I takt med att affärsprocesser och affärsstrategier ständigt utvecklas, ökar behovet av kreativa sätt att få publicitet och exponering för att nå ut med produkter och tjänster. Processerna har dock utvecklats. För närvarande är synlighet på nätet och organisk trafik de viktigaste sätten att inte bara frodas, utan också överleva.

Diagrammet ovan från visar att 43,4 % av internetanvändarna i åldern 16-64 år använder internet för att undersöka produkter och varumärken. Det blir tydligt att det nödvändigt ha en stark närvaro online för att lyckas.

Denna insikt har lett till hård konkurrens inom onlinemarknadsföring, vilket gör sökmotoroptimering (SEO) till en viktig aspekt av varje marknadsföringskampanj. SEO består av strategier och tekniker för att förbättra hemsidor så att de blir mer synliga och rankas högt på sökmotorernas resultatsidor (SERP).

Precis som allt annat utvecklas SEO-landskapet ständigt, och för närvarande är backlinks en viktig del av varje effektiv SEO-strategi. Att förstå hur backlinks påverkar SEO och hur de fungerar är avgörande för att förbättra din sökrankning och attrahera en bredare publik.

I denna omfattande guide kommer vi därför att fördjupa oss i världen av backlinks, utforska deras betydelse, typer, strategier och de bästa metoderna för att hjälpa dig att bygga en högkvalitativ backlinkprofil.

Vad är backlinks?

Även kända som incoming links, eller inkommande länkar, är backlinks hyperlänkar som kommer från en hemsida och som länkar till en annan sida. De fungerar som ett sätt för användare att navigera mellan olika webbsidor. Ur ett SEO-perspektiv är backlinks viktiga eftersom de fungerar som ett intyg om en sidas kvalitet från andra webbplatser, vilket indikerar att ditt innehåll är värdefullt och värt att länka till.

Sökmotorer, särskilt Google, bedömer både kvantiteten och kvaliteten på backlinks för att utvärdera en webbplats trovärdighet och popularitet. Om din webbplats har många backlinks från bra och relevanta källor kommer den att rankas högre i sökresultaten och därmed få mer organisk trafik. Detta beror på att algoritmen kommer att uppfatta den som en pålitlig och värdefull resurs.

Det är av yttersta vikt att förstärka de ”bra/relevanta källor” som nämndes ovan. Konceptet blir missvisande om Google-algoritmen rankar varje sida med många backlinks som auktoritativ. Det är många därute som ständigt försöker manipulera systemet.

Detta tar oss vidare till nästa avsnitt i artikeln där vi kommer att diskutera de olika typerna av backlinks och hur Google-algoritmen skiljer och rangordnar hemsidor.

Bra kontra dåliga backlinks

Bra backlinks är högkvalitativa och relevanta länkar som kommer från välrenommerade källor. Dessa backlinks erhålls naturligt och visar att andra hemsidor ser ditt innehåll som värdefullt och auktoritativt. Sådana backlinks förbättrar din hemsidas trovärdighet, auktoritet och rankning i sökmotorerna. 

Å andra sidan kan dåliga eller irrelevanta backlinks av låg kvalitet skada din hemsidas SEO. Dessa backlinks kan komma från spammiga hemsidor med låg auktoritet, länkfarmar eller orelaterade källor. De kan leda till straff från sökmotorer och försämra din hemsidas rykte.

Det är viktigt att fokusera på att skaffa bra backlinks genom etiska länkbyggnadsstrategier för att förbättra din SEO-prestanda och undvika de skadliga effekterna av dåliga backlinks. Några av dessa strategier diskuteras nedan.

Strategier för att bygga och förvärva högkvalitativa backlinks

De här tipsen kan du använda oavsett om du vill bygga en effektiv backlink-profil från grunden eller se över dina strategier:

1. Skapa användbart och informativt innehåll är en grundläggande linkbuilding-strategi. När ditt innehåll är bra, engagerande och relevant för din målgrupp kommer det naturligtvis att dra till sig uppmärksamhet över tiden, och andra kommer att känna sig motiverade att länka till det. För att uppnå detta behöver du göra noggranna undersökningar, förstå din målgrupps behov och leverera innehåll som svarar på deras frågor eller adresserar deras utmaningar.

2. Gästbloggning och samarbete med influerare: När du samarbetar med influencers eller andra sidor kan du bidra med värdefullt innehåll på deras plattformar. Genom att göra detta får du ofta möjlighet att marknadsföra dig själv, vilket kan ske genom att integrera backlinks i din författarbio eller i din artikel. Detta tillvägagångssätt hjälper dig att bygga meningsfulla kontakter och relationer och ger dig möjligheten att skaffa backlinks från betrodda källor och attrahera nya målgrupper till din hemsida.

3. Utnyttja sociala medieplattformar: Genom att strategiskt dela ditt innehåll på sociala medieplattformar och aktivt engagera din publik ökar du chansen att andra upptäcker och hänvisar till ditt innehåll i inlägg eller artiklar. Sociala medieplattformar fungerar som kraftfulla kanaler för att sprida innehåll, vilket gör att du kan förstärka ditt budskap och locka till dig auktoritativa backlinks från engagerade användare och influencers. 

4. Återanvändning av trasiga länkar: Detta innebär att du upptäcker trasiga länkar eller länkar till föråldrat innehåll på auktoritativa hemsidor och erbjuder ersättningsinnehåll. Du gör detta genom att kontakta webbplatsägare och meddela dem om de trasiga länkarna på deras sidor. I gengäld föreslår du ditt relevanta innehåll som ersättning. Denna strategi gynnar båda parter om ägaren beslutar att uppdatera den trasiga länken, samtidigt som du får högkvalitativa backlinks håller de sitt innehåll uppdaterat och informativt.

5. Ge expertutlåtanden och nätverka: Det är viktigt att bidra med värdefulla insikter och erbjuda expertutlåtanden när möjligheten ges. Ta också kontakt med webbplatsägare, intresseorganisationer och bloggare samt delta i nätverksevenemang, interagera på sociala medier och engagera dig i branschforum. Genom detta ökar du chanserna att få backlinks genom samarbeten, omnämnanden eller rekommendationer.

Övervakning och utvärdering av backlinks prestanda

Förutom att bara bygga backlinks är det viktigt att regelbundet utvärdera effekten och effektiviteten av dina backlinks. Detta hjälper dig att identifiera områden som behöver förbättras, webbplatser/backlinks som bör tas bort och webbplatser som du bör fokusera på.

Övervakning innebär att spåra viktiga mätvärden som antalet backlinks, deras kvalitet, hänvisningstrafik och sökmotorrankning.

För att effektivt övervaka och utvärdera dina backlinks bör du ha i åtanke följande:

 • Använd tillförlitliga verktyg för att spåra backlinks, såsom Eye10, Ahrefs eller Moz.
 • Analysera hemsidans trafik och referenskällor för att identifiera de mest framgångsrika backlinksen.
 • Utvärdera länkarnas kvalitet baserat på auktoriteten, relevansen och mångfalden hos de hänvisande domänerna. 
 • Granska och avfärda alla skadliga eller spammiga länkar.
 • Analysera konkurrenternas backlink-profiler för att hitta nya möjligheter.
 • Optimera kontinuerligt din strategi baserat på resultatanalyser.

Genom att implementera dessa steg kan du få större insikter, förbättra din linkbuilding och utveckla din övergripande SEO-strategi.

Förstå de två primära typerna av backlinks

Det finns två olika typer av backlinks, do-follow- och no-follow-länkar. Var och en spelar sin egna roll i samspelet mellan SEO och sökmotoralgoritmer som Googles SERP-index.

Do-follow-backlinks uttrycker hemsidans relevans och auktoritet för sökmotorer genom att ge link juice (länkkraft), vilket naturligt kan öka SEO-ranking över tiden.

No-follow-backlinks, å andra sidan, ber sökmotorerna att inte genomsöka specifikt innehåll eller följa vissa länkar när de indexerar hemsidor – men de ger ändå mervärde genom att generera synlighet genom trafik.

Det viktigaste är att ha en sund blandning av do-follow och no-follow backlinks i din länkprofil, eftersom det verkar mer naturligt och gynnsamt för dina SEO-insatser.

Tips för att bygga effektiva backlinks

En framgångsrik strategi för att skaffa högkvalitativa backlinks innebär att diversifiera källor samtidigt som man fokuserar på högkvalitativa placeringar, till exempel auktoritativa hemsidor med auktoritativt innehåll som är relevant för din sida.

Följande viktiga punkter sammanfattar de bästa metoderna för att bygga en effektiv strategi:

 • Kvalitet framför kvantitet: Prioritera att skaffa högkvalitativa backlinks från auktoritativa och relevanta sidor.
 • Relevant och värdefullt innehåll: Skapa intressant innehåll som naturligt lockar till sig backlinks från andra.
 • Naturlig länkprofil: Sträva efter en varierad och naturlig länkprofil med en blandning av do-follow- och no-follow-länkar.
 • Gästbloggning: Dela gästinlägg på respekterade sidor inom din bransch och försök inkludera backlinks till din egen hemsida på ett naturligt sätt i artiklarna.
 • Kontakt med influerare: Samarbeta med influencers, föreningar, organisationer och branschexperter för att få exponering och backlinks till din sida.
 • Marknadsföring på sociala medier: Använd sociala medieplattformar för att dela ditt innehåll och locka till dig backlinks.
 • Övervaka och avvisa: Se till att regelbundet övervaka din backlinkprofil och ta bort eventuella skadliga länkar eller länkar av låg kvalitet.

Avrundning

Vi har utforskat backlinks och deras avgörande roll i SEO genom att påverka sidors synlighet och sökmotorranking. Vi har också diskuterat strategier och de bästa metoderna för att bygga en högkvalitativ backlink-profil.

Genom att tillämpa informationen i denna guide på din SEO-strategi kan du effektivt utnyttja kraften och fördelarna med backlinks för att förbättra ditt företag.